Dnes pokrstil Kamil Peteraj knihu Čo bolí, to prebolí

14.11.2012 Bratislava

Bratislava 14. novembra (TASR) – Knihu s názvom Čo bolí, to prebolí uviedli dnes večer do života v preplnenom bratislavskom kníhkupectve na Poštovej.

Pri príležitosti životného jubilea v nej svoje súkromie poodhalil spevák a skladateľ, stálica slovenskej a českej hudobnej scény Miro Žbirka.

"Je to kniha, kde nie sú nezmysly, pretože je svojím spôsobom autorizovaná, ale na druhej strane je to také voľné. Nie je to mnou zoškrtané, alebo, že by som si na druhý deň niečo rozmyslel a začal to inak formulovať," povedal pre TASR Žbirka s tým, že táto kniha predstavuje niečo, čo doteraz neurobil. Fanúšikom a čitateľom prítomným na krste prezradil, že je to prvá kniha, do ktorej príliš "nekecal".

Knižnej novinke prepožičal názov Mekyho hit, ktorý naspieval so speváčkou Marthou. V Čo bolí, to prebolí si zaspomínal na detstvo, rodičov, súrodencov, na svoje hudobné začiatky, aj prvé lásky. Kniha vznikala formou rozhovorov. S prvým slovenským Zlatým slávikom ju napísala spisovateľka a novinárka Marie Formáčková.

Spevák knihu príliš necenzuroval

"Príliš som ju necenzuroval, povedal som tam v istej nálade určité veci, dúfam, že som si ich pamätal dobre, a že som to povedal zaujímavo," konštatoval spevák a skladateľ, ktorý pred necelým mesiacom oslávil 60. narodeniny. "Ten, kto sa zaujíma o to, ako to so mnou bolo alebo o moje pesničky, tak by tam mal mať všetko podstatné," dodal Miro Žbirka ku knihe, v ktorej spomína aj na svoje idoly, vzory či na ľudí, ktorí ho sprevádzali na jeho profesionálnej i súkromnej ceste životom.

Knižku šampanským pokrstil Kamil Peteraj a označil ju za "dôveryhodnú". Známy textár pre TASR potvrdil, že autorka knihy vystihla to, čo je v Žbirkovi podstatné.

"On je spevák, ktorý vedel veľmi dobre prejsť rozličnými zákrutami popu, lebo tam nie je ľahký život a mnohých to aj zničilo a poznačilo ich to charakterovo, brali sa vážne. On z toho všetkého vyšiel veľmi dobre s tým svojím humorom, nadhľadom a prístupom k divákom, ktorí to jednoducho vycítia, že to je osobnosť," dodal Peteraj, ktorý o novom titule vyhlásil, že je aj "knižkou na počúvanie".

Novinku z vydavateľstva Ikar totiž sprevádza diskografia s bonusmi Complete Box, ktorý tiež dnes večer uviedli do života. Krstným otcom kolekcie všetkých albumov z dielne Mira Žbirku sa stal Laco Lučenič.
 

Vyberte región